[ Introduksjon ]

Hver historie teller

Det er over ti år siden Antidoping Norge (ADNO) lanserte holdningskampanjen Ærlig talt første gang.

Forebyggende antidopingarbeid har tradisjonelt sett handlet om fokus på regelverk, prosedyrer og bivirkninger. Med Ærlig talt ønsket vi å komme tettere på utøvere, trenere og personer som har kjent dopingtematikken tett på kroppen.

Gjennom ærlige og usminkede historier ville vi snakke til hjertet, vekke følelser og bevege. Ved å bevege mente vi også antidopingarbeidet – og forståelsen for at vi som jobber med antidoping går på jobb hver dag for å beskytte de rene utøverne.

Historiene til Frode Estil, Steffen Kjærgaard, Eirik Verås Larsen og Marit Bjørgen var blant dem vi løftet fram for ti år siden. Denne gang er langrenn og ski-VM utgangspunktet.

Det siste året har møtt dopingdømte Max Hauke og Therese Johaug, treneren Trond Nystad og kontrollør Magne Slørdahl – en av hverdagsheltene i arbeidet med å verne om en ren idrett.

Noen stusser sikkert på hvorfor vi gir taletid til utøvere som er tatt for doping. Vi mener det er god grunn til å høre på både Hauke og Johaug. Som Max Hauke sier: «Hvis noen vil lære av min historie, har de sjansen. Om de ikke vil, er det deres valg.»

Også Johaugs feil fikk store konsekvenser, og når hun forteller sin historie i kampanjen, er det for å advare spesielt yngre utøvere: «Det er faktisk ditt ansvar, ene og alene, hva du putter i kroppen. Så sjekk alt, hver gang.»

Med sterke historier og fire tydelige stemmer håper vi at også denne utgaven av Ærlig talt treffer bredt og utfordrer til konkrete handlinger. Nulltoleranse til doping er vel og bra, men det hjelper null og niks om det ikke gjøres noe aktivt for å støtte opp arbeidet.

Med kampanjen ønsker vi å inspirere idretten til å ta tak i eget antidopingarbeid. Ved å dele kunnskap og utfordre til refleksjon kan flere få en grunnleggende antidopingkunnskap gjennom e-læringen Ren Utøver. Vi håper også at flere norske skiklubber og idrettslag lager sin egen handlingsplan mot doping via Rent Idrettslag – og at utøvere, ledere og støtteapparat framsnakker en ren idrett, og benytter seg av varslingskanalen Dopingvarsel om det er noe de stusser på.

Trond Nystad er ærlig. Han trodde at han alene kunne bygge en ny og sunn kultur i østerriksk langrenn, bare for å bli sviktet av sine egne utøvere under ski-VM i Seefeld i 2019. Han minner oss om at idretten har en større funksjon enn å vinne gullmedaljer: «Vår jobb er å lære folk å mestre verden, ikke nødvendigvis bli verdensmestere».

La deg inspirere av Nystad og de andre du møter i dette magasinet. Vi trenger deg som medspiller for å bygge og verne om en sunn, ren og helsefremmende idrettskultur.

God lesning!

HALVOR H. BYFUGLIEN
Kommunikasjonsleder
Antidoping Norge